MBT Originalet

MBT är en unik typ av sko som har en positiv påverkan på hela kroppen. Den patenterade sulkonstruktionen bidrar till förbättrad kroppshållning, minskad belastning på leder, ökad muskelaktivitet och ökad blodcirkulation.

Se alla MBT-skor här >>

MBT-skon kom ut på marknaden 1996. Mannen bakom produkten är den schweiziske ingenjören Karl Müller som under en längre vistelse i Korea fick allt mer problem med fötter, knän och rygg. Han märkte dock att smärtorna minskade när han gick barfota över risfälten. När han försökte förstå hur detta hängde ihop fick han kännedom om masaifolket i östra Afrika. Masaierna karaktäriseras av sin stolta högresta kroppshållning som gör att de kan gå milvis barfota med tunga bördor.

Karl Müllers idé utgick från det som karaktäriserar masaiernas vardag: När man går barfota på mjuk, naturlig mark måste kroppen balansera sig själv i varje steg. Efter att ha återvänt till Schweiz påbörjade Karl Müller den tekniska utvecklingen av en sko med en sula som skulle förvandla våra enformiga och hårda underlag till naturligt mjuka och varierande. Efter flera års forskning och utveckling var ”Masai Barefoot Technology” klart att introduceras på marknaden.

Hur fungerar MBT skor?
Sulkonstruktionen innefattar sammanlagt fyra patent som skapar den unika funktionen hos MBT. Hälkudden, eller Masai Sensor, är kärnan i MBT som ger den behagliga karaktäristiska känslan av ett mjukt och varierande underlag. Masai Sensor ger tillsammans med balanspunkten och förstyvningen ett naturligt och behagligt underlag som stimulerar fotens naturliga rörelse och fördelar belastningen över hela foten.

Sulans konstruktion skapar ett naturligt instabilt underlag som, när man står och går, aktiverar balans- och hållningsmusklerna. Kroppen söker automatiskt jämvikt i varje steg vilket tillsammans med den mjuka hälisättningen bidrar till en jämnare belastning på kroppens leder.


Hur påverkar MBT-skor kroppen?
Uppnå en rad fördelar för hela kroppen när du går och står med MBT:
  • Förbättrad kroppshållning 
  • Minskad belastning i knäled, rygg och höftled. 
  • Kan lindra vid häl & framfotsproblem. 
  • Ökad muskelaktivitet i lår, sätesmuskler, rygg, underbenets muskler & bål. 
  • Förbättrad stabilitet i fotled. 
  • Förbättrad balans.
  • Ökad blodcirkulation.
Olika sulor
MBT skor finns med tre olika varianter på sula. Alla tre innefattar de fyra patenten och har samma funktion men olika aktiveringsgrad på muskulaturen och känslan på foten skiljer. Din fysik och användningsområde bestämmer vilken modell som passar dig.

Activate: Bredare sula som ger en lite mindre instabiliet jämfört med Performance & Dynamic. Det som skiljer denna sulan från orginal-sulan är att de är något lägre. Denna sula finns bland annat på MBT Ren, MBT Simba Trainer och MBT Navada Gore Tex.

Dynamic: Originalsulan finns på bland annat MBT Leasha och MBT Aspen. Det är en bredare sula jämfört med de övriga vilket ger en stadigare känsla. Den lite högre sulan ger den karaktäristiska MBT-känslan.


Performance: Sulan har en smalare midja vilket skapar en högre grad av instabilitet och därmed en ökad muskelaktivitet. Den smalare sulan bidrar även till ett nättare utseende. Performance-sulan finns på bland annat alla MBT 1997-modellerna och MBT Kiburi.

OBS! Ovanstående information om de respektive sulorna gäller endast walkingskorna, ej för löparskorna.

Läs om löparskornas olika sultyper här >>

Vilka modeller finns det?
MBT skon är en ytterst effektiv och funktionell produkt. Det finns modeller med olika design för arbete, sport och fritid, men det finns ingen funktionell skillnad mellan dem. Herr- och dammodeller är konstruerade med olika läster anpassade efter fötternas anatomi.