Artros

Känner du ledsmärta från Artros?

Studier visar att artrosrelaterad smärta i höfter och knän minskar vid användning av MBT-skor i jämförelse med konventionellt dämpade skor. Fotproblem relaterade till artros kan lindras av MBT:s rullsula i kombination med den avlastande vridstyva sulan.  

Se vilka MBT-skor vi rekommenderar >>

Så här kan MBT hjälpa vid ARTROS:

• Mjuk och sviktande hälisättning som ger mjuk inbromsning och minskad belastning/kompression i lederna vid gång


• Ökad muskelaktivitet som avlastar leder och ökar blodcirkulationen. Främjar återhämtningen och bromsar försämringen av drabbat ledbrosk i artrosdrabbad led.

• Ökad muskelstyrka som leder till högre tolerans för belastning och motverkar utbrott av artrosangrepp i ytterligare leder.

• Förbättrad hållning fördelar belastningen jämt som i sin tur minskar slitaget på leder.




Resultatet ovan är från vår kundundersökning som utfördes i början av 2022.

Se alla MBT-skor här >>

Hur uppkommer Artros?

Artros är Sveriges vanligaste ledsjukdom och innebär en obalans mellan de nedbrytande och de uppbyggande mekanismerna av ledens brosk. Detta leder till försämrad rörlighet, smärta och eventuellt felställningar i leden. Risken att utveckla artros ökar med stigande ålder. Cirka 5 % av befolkningen mellan 35 och 54 år har artrosförändringar som kan ses vid en röntgen. Män och kvinnor drabbas i lika stor utsträckning. Bakomliggande utlösande faktorer kan vara yrken med långvarig, upprepad eller tung fysisk belastning. Övervikt, fysisk inaktivitet och elitidrott är andra riskfaktorer.  Normalt vardagsmotionerande utgör inte någon risk för artros, utan är snarare något som gynnar lederna, för såväl friska som de med artros i någon led. Idrottsskador däremot, exempelvis menisk- och korsbandsskador i knäna, ökar risken för att utveckla artros. Det finns även en kopplad ärftlighet för att utveckla sjukdomen. 

Sjukdomsutveckling

Artrossymtomen kommer ofta smygande. Ofta börjar artrosen i en led, men kan också inledas i flera leder samtidigt. Smärtan vid artros är inledningsvis relaterad till belastning och rörelse. Besvären kan utvecklas till att även uppstå i vila, särskilt vid höftartros. Inflammation kan också uppstå i leden, som yttrar sig som svullnad, värmeökning och ibland även rodnad. 

Ge dig själv de bästa förutsättningarna

Artros är en sjukdom där man som drabbad själv genom livsstilsförändringar kan åstadkomma mycket stora förbättringar och kraftigt förhindra en fortsatt försämring. Ledbrosket som är drabbat vid artros mår som bäst då vi belastar och rör på våra leder. Träning i en form som är varierad och måttlig är därför ofta att föredra. Detta kan exempelvis vara promenader i bra skor för artros fötter, lätt styrketräning eller trädgårdsarbete. När du stärker upp muskulaturen som omger den drabbade leden, då kan musklerna också vara med och avlasta den drabbade leden. Detta leder till en ökad tolerans för belastning innan smärta uppstår. Att även minska på en eventuell övervikt är också ett effektivt sätt att avlasta leden.

Förutom studier har vi mängder av kunder som delgett sina positiva erfarenheter när de har fått ovärderlig hjälp vid användning av MBT-skor för att lindra besvär från tå-, knä-, höft- och ryggleder.

"Artros – ledsvikt 

Artros är en sjukdom i kroppens leder. Du kan få ont och bli stel. Besvären sitter ofta i knäleder, höftleder, fingrarnas leder, ryggen och stortåns grundled. Det finns behandling som kan hjälpa.

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige. Ungefär en av fyra personer över 45 års ålder har artros. Sjukdomen är vanligast hos äldre."

Källa: www.1177.se

Läs en kunds berättelse här >>