Diabetes

Diabetes och MBT-skor

Hur kan MBT-skor hjälpa vid diabetes?

  • MBT aktiverar hjärtat och ökar blodcirkulationen ända ut i fötterna.
  • MBT minskar risken för svullnad på grund av vätska. 
  • Den mediala framfoten avlastas, diabetesfotens mest utsatta område.
Vi har inom organisationen mängder av positiva erfarenheter och upplevelser som har delgetts av kunder som har diabetes, t.ex vittnar många om att de har bibehållit fötternas hälsa på grund av ökad blodcirkulation. För maximal ökad blodcirkulation välj gärna walkingmodeller med Performance- eller Dynamic-sula.
Vad är Diabetes?

Diabetes är ett samlingsnamn för några sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet. Förutom typ 1-diabetes finns typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes.
Typ 1-diabetes utvecklas oftast när man är barn eller i tonåren
, men du kan även få sjukdomen som vuxen. Typ 2-diabetes är vanligast och kommer oftast i vuxen ålder.
Källa: 1177

Se vilka MBT-skor vi rekommenderar >>


Resultatet ovan är från vår kundundersökning som utfördes i början av 2022.

MBT-skornas funktion

I praktiken finns det en inbyggd balansbräda under MBT-skon. En balansbräda så liten att hjärnan själv kompenserar för obalans, men ändå tillräckligt stor för att kroppens egen stöd- och hållningsmuskulatur aktiveras och tränas.
Även när du står kommer kroppen vara aktiv för att stabilisera sig, vilket aktiverar kroppens muskler och ökar blodcirkulationen ända ut i fötterna.
Därmed stärks kroppens känsla och kroppsuppfattning (proprioception) genom att stimulera nervimpulser till muskler, leder, ligament och senor.

Minskad belastning på fotsulan med MBT

Belastningen på fotsulan minskas vid användning MBT. I synnerhet de mest utsatta områden för en diabetesfot, den mediala framfoten, avlastas.

Regelbunden och daglig motion bidrar till ett stabilare blodsocker och är därför särskilt viktigt för diabetiker. Särskilt de stora musklerna i benen hjälper till att bränna blodsocker på ett stabilt sätt.
Förutom att träna de stora musklerna i ryggen, magen, skinkor och ben aktiverar MBT även de djupa och lednära musklerna.
Det sensomotoriska systemet stärks så att lederna belastas och används mer naturligt.
Balansen förbättras och de många tryckpunkter under foten sänder mer information till lillhjärnan, som är vårt balanscentrum.


Vi kan aldrig garantera att MBT kan hjälpa just Dig och Dina besvär, men vi önskar att vi kan vara en del till att Du får ökad livskvalitet!

Se alla MBT-skor här >>