Hallux Valgus

Hallux valgus - snedställd stortå

Hallux Valgus - snedställd stortåled som ger tryck på övriga tår, skavsår och rörelsesmärta i frånskjutet.

MBT:s unika sula har följande fördelar: 

• Rundad sula ger ett mer mjukt och rullande steg 
• Styvare sula i framfoten gör att böjen i tålederna vid frånskjutet blir mindre och tryckfördelningen jämnare än i andra skor

Se vilka MBT-skor vi rekommenderar >>

Vad är Hallux Valgus?

Hallux Valgus är ett tillstånd där stortåleden är snedställd vilket visar sig som att stortån är vinklad in mot den närliggande tån. Man kan ofta se det karaktäristiska utseendet med en knöl på insidan av foten (utsidan av stortåleden). Framfoten blir i och med detta ofta bredare än tidigare. De vanligaste besvären är att stortån vinklas och ger tryck på övriga tår, vilket kan ge skavsår och felställningar. Den ökade vinkeln i stortåleden skapar som sagt också en knöl på insidan av tåleden som, då den utsätts för tryck och belastning, ofta blir irriterad och inflammerad, vilket ger upphov till stor rörelse och tryckrelaterad smärta.

Hallux Valgus är idag den vanligaste fotåkomman hos vuxna. Orsaken är okänd och är troligtvis en kombination av flera faktorer, där skoval och ärftlighet troligtvis spelar väldigt stor roll. Kvinnor drabbas betydligt oftare än män. Smala och trånga skor har ofta fått skulden, men om detta är den enda orsaken vet man inte med säkerhet. Tillståndet förekommer dock nästan aldrig hos barfotabefolkningar.

Hallux Valgus och hur MBT skor kan hjälpa?

MBT:s rundade sulutformning är något som bidrar till ett mer mjukt, rullande steg, vilket gör att böjen i tålederna vid frånskjut av steget ej blir lika stor som i platta skor. Detta är en fördel för de med Hallux Valgus, eftersom det är just frånskjutet i steget som ofta är det som provocerar fram smärta och obehag.

Inom organisationen och återförsäljarnätverket finns det mängder av positiva erfarenheter och upplevelser som bekräftar detta och kunder upptäcker själva hur de kan få oersättlig hjälp av MBT skor för att lindra sina besvär.


Vi kan aldrig garantera att MBT kan hjälpa just Dig och Dina besvär men vi önskar att vi kan vara en del i processen som hjälper Dig att nå en ökad livskvalitet!

Resultatet ovan är från vår kundundersökning som utfördes i början av 2022.

Se alla MBT-skor här >>