Hammartå

Hammartå

Hammartå är en åkomma där en eller flera tår bredvid stortån är krökta. De krökta tårna skaver ofta mot skons insida. 

MBT:s unika sulkonstruktion bidrar med:

• styvare sula som gör att böjen i tålederna inte blir lika stor vid frånskjutet

• rundad sula som ger ett rullande steg med jämnare tryckfördelning på hela foten

Se vilka MBT-skor vi rekommenderar >>

Vad är Hammartå?

Hammartå är en åkomma där en eller flera tår bredvid stortån är krökta. Hammartå kan uppkomma på grund av att framfoten blivit plattare, vilket då leder till att tårna böjs ytterligare. Ses även i samband med Hallux Valgus. Andra orsaker kan vara användande av för trånga skor eller i samband med sjukdomar som RA, artros eller neurologiska besvär. Att tårna är krökta leder ofta till irritation på ovansidan på grund av att de skaver mot skons insida.

Hammartå och hur MBT kan hjälpa?

Vid hammartå kan böjen i tålederna vid frånskjutet i vanliga traditionella skor ge smärta och obehag. MBT-skons styva och rundade sula bidrar till ett rullande steg, vilket gör att böjen i tålederna vid frånskjutet ej blir lika stor som i platta skor. MBT kan således lindra smärta och obehag vid frånskjutet.

Smärtan i tårna som hammartå ger gör att kroppen lägger kroppstyngden på hälarna för att avlasta det smärtade området. Med MBT får du hjälp att fördela tyngden på hela foten och minskar risken för överbelastning på hälen.

Finns det tendens till pronation vid stående utan skor, kan MBT hjälpa till att bygga upp styrka i fötterna för att stå rakare — vilket kan leda till minskad belastning på tålederna.

Tänk på att prova MBT modellen ordentligt, så det inte finns sömmar eller annat som kan klämma/skava på de irriterade områdena som hammartån orsakar. Testa gärna olika modeller för att hitta den modell som passar din fot bäst!

Vi kan aldrig garantera att MBT kan hjälpa just Dig och Dina besvär men vi önskar att vi kan vara en del till att Du får ökad livskvalitet!Resultatet ovan är från vår kundundersökning som  utfördes i början av 2022.

Se alla MBT-skor här >>