Hälsporre

Hälsporre - Plantar fasciit

Lider du av hälsporre med kraftig rörelsesmärta och nedsatt gång- och löpförmåga?

MBT-skornas unikt rundade sula har dessa fördelar:

  • MBT ger en mjuk, sviktande hälisättning vilket ger ett minskat tryck och skonsam avlastning på smärtsamma områden. 
  • MBT:s rullande steg bidrar till en jämn tryckfördelning på foten samt motverkar att tålederna böjs vid frånskjutet i steget. Detta är positivt eftersom plantarfascian då inte sträcks på samma sätt som i vanliga skor. Detta minskar retningen på senfascian vilket minskar smärta och främjar läkning.
  • Ökad muskelaktivitet och därmed ökad styrka och blodcirkulation i fötterna samt plantarfascian vilket främjar läkningen. Stärkt muskelstyrka leder på sikt till högre tolerans för belastning vilket motverkar utbrott av framtida hälsporrar samt flertalet andra fotledsbesvär.
Vi har inom organisationen och återförsäljarnätverket mängder av positiva erfarenheter och upplevelser som har delgetts av kunder som drabbats av hälsporre och som fått oersättlig hjälp av MBT-skor för att lindra besvären.

Vad är hälsporre?

För den som drabbas av hälsporre så upplevs besvären som framförallt kraftig rörelsesmärta och nedsatt gång- och löpförmåga. Smärtan kan man oftast lokalisera till framkanten/något på insidan av hälen. Smärtan kan även sprida sig till insidan av hälen och/eller fram under hålfoten.
Vanliga symtom är att det gör ont då man tar de första stegen på morgonen eller efter en längre tids vila från stående/gående.

Vid röntgen kan man ibland se en liten utväxt av ben på undersidan av hälbenet – det är den utväxten som kallas för hälsporre. Utväxten ses dock som en reståkomma som sakta byggs upp efter en längre tids plantar fasciit och är varken själva orsaken eller det stora smärtursprunget till de aktuella besvären. I vissa fall genomförs operation för att avlägsna utväxten om den blivit så stor att den i sällsynta fall orsakar besvär även efter att själva plantar fasciiten läkt ut.

Hur uppkommer hälsporre?

Hälsporre uppkommer alltså vid någon form av ökad belastning på foten, t.ex. vid byte av arbete till fler eller längre stående och gående moment på hårda underlag, eller vid ökad träningsdos vid exempelvis löpträning. Belastningsökning i kombination med hårda underlag och hårda & för individen felaktigt uppbyggda skor ökar risken för att drabbas. Besvären kan drabba alla oavsett ålder och kön och typ av fotvalv. Dock så misstänker man att extra höga eller låga fotvalv kan öka risken.

Hälsporre kan ha ett väldigt långt läkningsförlopp, ibland upp till två år. Att i ett tidigt skede identifiera orsakerna till besvären samt åtgärda dessa är därför extra viktigt för att slippa en utdragen läkningsprocess.

Vi kan aldrig garantera att MBT kan hjälpa just Dig och Dina besvär, men vi önskar att vi kan vara en del till att Du får ökad livskvalitet!


Resultatet ovan är från vår kundundersökning som utfördes i början av 2022.

Se alla MBT-skor här >>