Plantar fasciit – Karin Sahlin

Plantar fasciit – Karin Sahlin

Fick fruktansvärt ont i min ena hålfot och häl och kunde absolut inte promenera, inte ens korta sträckor. Efter otaliga besök hos idrottsläkare och specialister på ilägg fick jag råd av en fotkirurg på Sophiahemmet att skaffa MBT-skor. Sedan den dagen har jag aldrig gått i något annat än MBT-skor. Med hjälp av MBT kan jag promenera igen.

För 12 år sedan

Jag hade fött mitt första barn, var 28 år och var precis nyutexaminerad idrottslärare. Rörelse var alltså såväl mitt jobb som min stora hobby, framför allt långa promenader! Livet som nybliven mamma spenderades därför mycket i det fina sommarvädret promenerandes med min son som också sov så väldigt bra i vagnen. Någon månad var allt toppen men sen började problemet med mina fötter. Jag fick fruktansvärt ont i särskilt min ena hålfot och häl, kunde absolut inte promenera och då menar jag även riktigt korta sträckor. Blev helt isolerad inomhus och mådde väldigt dålig. Jag som ändå är utbildad inom rörelse, är även hälsopedagog, provade ALLT man tänkas kan, gick bara i riktigt bra gympaskor, även inomhus, stretchade, läste på allt som tänkas går om hålfotsproblem, undvek allt som kunde trigga smärtan, var till otaliga läkare för att om och om igen berätta samma historia. Jag fick ilägg och läkarna sa väl att det lät som plantar fasciit men var sen mest undrandes varför det inte blev bättre trots alla mina insatser. Men det blev jag alltså inte.

Vändningen!

Det hade gått 2 år och jag hade fortfarande lika stora problem, jag kan inte ens komma ihåg hur många idrottsläkare och specialister på ilägg jag då varit till men många var det och jag vet inte heller hur mycket pengar jag lagt ut på detta. Den där dagen då jag fick tid hos en fotkirurg på Sophiahemmet som tydligen hade väldigt bra rekommendationer var jag alltså inte särskilt hoppfull. Någon kirurgi blev det inte eftersom det inte syntes någon hälsporre trots smärtan, han kom istället med två råd: 1. Gör tåhävningar och stretcha 2. Skaffa MBT-skor

Bästa MBT!

Sedan den dagen har jag aldrig gått i något annat än MBT-skor och är därför inne på mitt tionde år och jag vet inte i ordningen vilket par skor. Har dock varit med om resan från när det inte var så vanligt med MBT och utbudet skralt till nu med alla dessa fina skor som finns, anpassade för olika årstider och med olika design. Jag går allra helst i de som är som mest rundade, alltså Performance och mitt senaste par, MBT 1997 Ash Rose, tycker även min dotter 7 år är godkända enligt hennes höga krav på skor. Jag har nu fått två barn till och därmed varit gravid samt gått med barnvagn utan problem, detta tack vare dessa skor. Jag kan inte springa och det har jag accepterat men med hjälp av MBT kan jag promenera, leka med mina barn, ja allt som gör mig glad och jag är så lycklig!

Hälsningar Karin