Fotproblem - Helen Engström

Fotproblem - Helen Engström

MBT förändrade mitt liv. När det var som värst kunde jag bara använda mina fötter max en timme om dagen. Jag provade allt. När jag till slut blev rekommenderad att prova MBT-skor av en sjukgymnast så vände det. Nu kan jag gå igen och börjar få mitt liv tillbaka.

Jobbat stående och gående på hårda underlag

Har sedan jag var 16 år haft stående och gående jobb. De senaste 25 åren har jag jobbat på Systembolaget där det har varit mycket stående och gående samt tunga lyft. De första åren på bolaget fick vi ha egna skor och i mitt fall blev det mest converse skor. Senare införde bolaget att alla skulle ha skyddsskor. Detta, plus hårda och stumma golv, ledde till att man hade alltid ont och var trött i fötterna efter en arbetsdag och så var det för alla.

Fötterna tog stryk

År 2014 på hösten började jag få mer ont än vanligt och detta blev bara värre och värre och till sist blev jag sjukskriven. Då var det så illa att jag inte kunde använda mina fötter mer än ca 1 timme om dagen, vilket gjorde att jag blev väldigt begränsad i mitt sätt att leva. Blev diagnostiserad med spruckna hälkuddar, hälsporre och förvärvad plattfot. Jag var till sist så desperat att jag ansökte om rullstol men dom ansåg inte att jag var berättigad till en sådan. Jag har provat allt i behandlingsform, stötvågor = mina fötter blev sämre fick gå på kryckor, Tejpning = skinnet föll av, ortopediska inlägg = funkade ett tag men sen flyttade sig smärtan upp till anklarna, sjukgymnaster varav en till sist tyckte att jag skulle tänka bort min smärta.

Vägen tillbaka

Hamnade till sist på ortopeden där jag fick en sjukgymnast som gav mej tipset om att få en remiss till smärtteamet. Jag valde ABC rehab på värnhemstorget. Fick där en sjukgymnast som heter Maria. Efter några behandlingar hos henne så föreslog hon att jag skulle testa MBT skor vilket jag gärna gjorde. Fick först en sandal som jag inte blev kompis med och fick istället prova en gympasko och det förändrade mitt liv.

MBT förändrade mitt liv

Nu kan jag ut och gå igen, dock inte i flera timmar. Jag har fått tillbaka min sociala bit eftersom jag nu kan vara med och delta i vardagliga saker såsom titta på min son när han spelar match gå på stan med vänner, tvätta, städa, handla. Behöver inte längre välja en sak, utan kan göra flera av dessa saker utan att sen bli sängliggandes och inte kunna använda mina fötter på ett par dagar. Har inte fått hela mitt liv tillbaka men är en stor bit på väg och detta på grund av mina MBT skor.

MVH Helen Engström