Artros, ryggont – Anna Agnes

Artros, ryggont – Anna Agnes

Efter lång tids problem med mina stortåleder konstaterades artros och felbelastning hade lett till diskbråck och förslintningsskador. Efter operationerna fick jag tipset om att skaffa MBT-skor. Med hjälp av MBT kan jag röra mig och vara mer aktiv än tidigare.
.
Hej!
Jag har under lång tid haft problem med mina stortåleder. När jag för ett par år sedan arbetade i trädgården med att såga ner er plommonträd råkade jag tappa en bit av stammen på min ena fot just på stortåleden. Detta gjorde så ont att jag dagen därpå sökte mig till akuten, jag trodde att det måste vara en fraktur. Där kom det fram att det visserligen var en fraktur men framförallt såg de att leden var angripen av artros och hade stora benpålagringar som förklarade de smärtor jag haft när jag gått. Även den andra stortåleden röntgades och man fann att den också hade artros och stora benpålagringar. Detta var det som orsakade mina smärtor och hade gjort att jag inte kunde gå några längre sträckor, inte ens en kilometer utan att det påverkade mig under lång tid efter.
.
Jag hade gått med mina fotbesvär så länge att de hade påverkat min rygg. Jag kunde inte med normal gång utan kompenserade genom att inte belasta stårtåleden, detta fick till följd att mina mindre ryggbesvär växte och blev så besvärande att jag fick söka mig till sjukvården för att få veta vad det var och vad som kunde göras. Det visade sig att det var diskbråck och förslitningsskador. Jag hade inte lyssnat på min kropp och slutat arbeta i tid utan jobbat på, dessutom med mina fotbesvär hade det blivit värre och blivit till diskbråk.
.
Nu efter tre operationer av mina stortåleder och en behandling med akupunktur har det blivit bättre. Problemen finns kvar, artros går inte operera bort, men det är mycket bättre.
.
Efter operationen av fötterna fick jag tipset om att skaffa skor med rullsula, MBT-skor. Det skulle avlasta leden och minska tillväxten av nya benpålagringar. Jag köpte ett par skor extra breda så att leden inte skulle få tryck på sig. Det tog ett par veckor innan jag vande mig vid det nya sättet att gå, men det jag snabbt upptäckte var att det inte belastade leden alls, det också gjorde var att förbättra mina ryggproblem.
.
Vissa dagar har jag mycket ont i ryggen, men med hjälp av MBT kan jag röra mig och vara mer aktiv än tidigare. I somras provade jag till och med att göra en längre vandring på 10 kilometer med mina MBT-skor och det gick bra! Lite ont hade jag efteråt men med tanke på att jag tidigare inte ens gick en kilometer är det en stor förändring till ett mer aktivt liv.