Artros - Elisabeth Norsell Karlsson

Artros - Elisabeth Norsell Karlsson

MBT-skor gör att jag kan gå längre sträckor, motionera mera. Jag har mindre ont i fötterna och knäna.

Under ett antal år har jag haft problem med artros, tidvis varit rejält svullen i knäna på grund av inflammation i slemsäckarna. Den behövde ju bort innan man kan röra på sig ännu mer. Akupunktur hjälpte faktiskt för mig för att få bort inflammationen.

”Högertönten” (foten) har Hallux Valgus, det vill säga stortåns ände trycks mot andra tån och ibland ligger dessa två tår omlott, med den andra tån ovanpå den stora. Samtidigt blir leden mellan första mellanfotsbenet och stortån vinklad inåt, vilket gör framfoten bredare. Detta gör att jag behöver extra rymliga skor. Jag har haft stora problem med att gå längre sträckor, över 2 km. Då har det efteråt blivit mycket ont och stelt i fötterna och knäna. Överviktig är jag också och det försöker jag göra något åt. Men kan man inte gå så långa sträckor så är det inte så lätt. Jo, det finns ju andra sätt att träna på, jag vet det. På vintern åker jag skidor. Men jag älskar att gå och vara i skogen. Mitt huvudsakliga arbete har varit inom skogsbruket, dessutom är jag inbiten orienterare. Skogen blev mitt liv.

MBT-skor är ju så konstruerade att man liksom rullar fram. Gångsättet ska efterlikna när man går barfota i sand. Det innebär att det blir bättre blodgenomströmning i fötterna. Den rullande gången gör också att balansen blir bättre. I början kunde jag bli lite yr på grund av både blodgenomströmningen och den rullande gången.

Jag är väldigt glad i mina skor. Ibland känns det som att jag studsar fram. Dessa skor gör att jag kan gå längre sträckor, motionera mera. Jag har mindre ont i fötterna och knäna. I år har jag kunnat vara med på Ö3-banan på motionsorienteringen. Nästa år ser jag fram emot att ta Ö7-banan, som är lite svårare och jobbigare.

”These boots are made for walking” är väl en låt som passar till era skor… Med soliga hälsningar Elisabeth Norsell Karlsson